header

Open Monumentenweekend in Bergeijk

In het Bergeijkse Kunst & Cultuurjaar 2015 zal ook in de gemeente Bergeijk tijdens het landelijke Open Monumentenweekend op 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal staan.

 

Kijk op Openstelling Monumenten tijdens het Open Monumentenweekend voor een overzicht van alle opengestelde monumenten in Bergeijk en de openingtstijden.

 

Het monument is dé plaats waar kunst en ambacht samenkomen. Daarom volop aandacht voor de architectuur – moeder aller kunsten – van het monument zelf, dit keer op een speciale manier uitgelicht. Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant – vaak kunstzinnig vormgegeven – in het monument op deze Open Monumentendag belicht.

 

Bij gebouwen waar representatie een belangrijke rol speelt zijn de toegepaste en vrije kunsten het rijkst vertegenwoordigd en krijgt het decoratieve ambachtswerk een bijna exclusieve status. Maar ook bij meer sobere gebouwen, waar de indeling en inrichting bijna uitsluitend utilitair is, zoals industrieel erfgoed als smederijen, werkplaatsen, of boerderijen is de link met ambacht volop aanwezig

 

Leden van de Bergeijkse Kunstenaars Vereniging stellen ditzelfde weekend in het kader van de Open Atelierroute hun ateliers open voor publiek. Men kan de deelnemende kunstenaars aanspreken op het hoe en waarom van hun kunstzinnige activiteiten en tegelijkertijd kan het werk worden bezichtigd dat zij exposeren op deze dagen. In het weekend van de Open Atelierroute is er bovendien voor het eerst in Bergeijk een grote Keramiekmarkt rondom de kiosk op ’t Hof. Hier wordt bovendien het keramiekreliëf, dat de gevel van de voormalige MAVO sierde, getoond. Kortom, een echt Kunst & Cultuurweekend.

 

Tijdens het Open Monumentenweekend valt het allemaal samen en krijgen kunsten en ambachten ruim baan. Kunstenaars en vaklieden tonen hun kunnen, monumenten in restauratie krijgen speciale aandacht en vertellen hun verhalen aan bezoekers.

 

Kijk voor alle evenementen in de gemeente Bergeijk op de Bergeijkse Evenementenkalender www.uitinbergeijk.nl
Terug naar overzicht

Website en CMS door We/Provide